Do to holiday we do not ship in week 21. You can still place your order. ENJOY FREE DELIVERY IN DENMARK - WE SHIP WORLD WIDE

0

Your Cart is Empty

5 min read

Tanja Gotthardsen Scondhandfirst har skrevet et fint blog indlæg om Schulz by Crowd.

Læs der her under eller her  <3

 

Schulz by Crowd er slow fashion med fart på. Det er lækkert og luksuriøst, ambitiøst og ansvarligt. Hver eneste gang, vi mødes, har de udtænkt og søsat nye bæredygtigheds-initiativer, og jeg kan, med hånden på hjertet sige, at deres evne og lyst til at hæve barren for egen indsats er forbilledlig – og så gør deres åbenhed og vilje til transparens dem til en sand fornøjelse at arbejde med. Men der er også noget andet, der gør dem oplagte at introducere her på bloggen:

For Schulz by Crowd handler i den grad om mennesker – om social ansvarlighed – om crowd’et. Og derfor har jeg også glædet mig usigeligt til at dele det her med jer.

Det bliver dog lidt af en tour de force, for der er mange elementer i Schulz by Crowd’s tilblivelse og værdisæt, der er værd at tage fat på. Vi skal omkring alt fra materialer, certificeringer og deres ambitioner for deres skønne producenter, til livscyklusbetragtninger omkring tøjet og deres spritnye in-house genbrugsinitiativ “Preloved” – og så har vi endda kun været omkring en brøkdel af alle de overvejelser, der ligger bag det smukke brand. Så hold på hat og briller – det bliver godt, det her.

 

Kvalitet, kreativitet og crowdsourcing

Schulz by Crowd er sat i verden som et oprør mod det, kvinderne bag kalder “dyrt og dårligt”. De har nemlig, som både branchepersoner og forbrugere, oplevet en enorm forringelse i kvaliteten på meget af det tøj, vi kan købe – hos billigere såvel som mere eksklusive brands. Og samtidigt var de, da de startede op i 2015, trætte af en branche, der generelt opererer, som om tøjet har en udløbsdato. At Schulz by Crowd’s forretningmodel skulle være langt mere ansvarlig, var en selvfølge – men den selvfølgelighed gjorde også, at de faktisk ikke havde lyst til at kalde sig “bæredygtige”. I stedet var der fokus på at fejre god kvalitet, at udfordre den udbredte havregrøds-æstetik, og på at italesætte udfordringerne for danske designere gennem crowdsourcing.

Schulz by Crowd bygger nemlig, foruden et overordnet ønske om større ansvarlighed, på en ret unik model, hvor uafhængige designere kan indsende deres bud på styles til en kommende kollektion. Udvælges deres designs, får de naturligvis betaling for det – men de får også deres navn på tøjet og royalties, for hver solgt style i deres design. Det kan lyde banalt, men det imødekommer nogle ret markante problemer i den danske modeindustri. Mange steder arbejder designerne nemlig langt flere timer, end de lønnes for, og de går til en løn, der på ingen måde står mål med deres faglighed. Flere må give afkald på deres kreativitet, for bare at kopiere designs, når hurtige trends skal forfølges, og kun et fåtal bliver rent faktisk krediteret direkte for deres arbejde. Og når forholdene er sådan i Danmark, kan man hurtigt tænke sit om, hvordan det mon ser ud længere nede i værdikæden.

 

Schulz by Crowd har på den måde et ønske om, at skabe en ny og mere respektfuld model for samarbejde. Og det fællesskab, eller crowd, Schulz by Crowd ønsker at skabe forandring for og igennem, slutter ikke med de kreative sjæle. Det handler også om dig og mig. Og det handler i den grad også om dem, der plukker bomulden, farver silken og syer skjorten.

Produktion og ambitioner

Schulz by Crowd samarbejder tæt med danske Sourcing House (som jeg også er tilknyttet som ekstern konsulent). Det betyder, at de leverandører og producenter Schulz by Crowd bruger, opererer i overensstemmelse med og beskyttes af nogle strikse, etiske retningslinjer, der sikrer arbejdsmiljø, kollektiv forhandling, levelønninger mm. Selvom mange af Sourcing House’s producenter allerede er certificeret af en tredjepart, gennemgår de eksempelvis også en række særskilte tjek foretaget af Sourcing House – og for de små producenter, der ikke har råd til at blive certificeret af f.eks. GOTS eller FairTrade, giver det en unik mulighed for at komme i betragtning blandt de bæredygtige brands.

Og her må jeg faktisk røbe så meget, at Schulz by Crowd’s seneste fem-årsplan (2020-2025) blandt andet indbefatter, at hjælpe deres lille bulgarske systue økonomisk til at få en GOTS-certificering – i tæt samarbejde med Sourcing House. Som vi tidligere har været omkring herinde, omfatter GOTS-certificeringen at hele produktionen lever op til strikse miljømæssige og sociale krav, og at Schulz by Crowd vælger at investere i deres producenter, synes jeg siger en hel del om, hvordan der er gensidighed og ansvarlighed i det arbejde, de lægger for dagen. Og så har de, sammen med Sourcing House, også etableret samarbejde med et lille nepalesisk strikkeri, der leverer made-to-order strik i den blødeste lammeuld.

Kollektion, Archive og Preloved

Schulz by Crowd har i årenes løb bevæget sig mod færre og renere materialer. Hvor der i de tidligste kollektioner kunne være enkelte styles indeholdende f.eks. polyester, finder du idag kun GOTS-certificeret bomuld, uld, Tencel og silke. Især silke har en kompleks bæredygtighedsprofil, som jeg tænker at vi skal dykke ned i ved lejlighed – der er nemlig mange forskellige fremstillingsmetoder, og flere af dem, som f.eks. “fredssilke”, lyder mere humane, end de er. Skal man producere i silke, vil jeg dog mene at Schulz by Crowd er kerneeksemplet på, hvordan det bør gøres. Det er dog ikke kun selve metervaren, de har øje for – de har også udskiftet selv knapper og vaskemærker med bedre alternativer – fra plast og polyester til perlemor og bomuld. Og de små detaljer er der faktisk ikke mange brands, der har øje for. Men glæden slutter ikke der – i hvert fald ikke, hvis du, som mig, kan få en lille tåre i øjenkrogen af en smuk søm. For Schulz by Crowd går ikke ned på håndværk.

Og så er der butikken i Lille Strandstræde i København, der rummer både nye og gamle kollektioner. Schulz by Crowd laver to årlige kollektioner, men i tråd med deres filosofi om, at tøj ikke har en udløbsdato, kan du også finde enkelte styles fra de tidligere kollektioner i den del af butikken, de kalder Archive – til en rigtigt god pris. F.eks. har jeg en blå silke t-shirt fra den allerførste kollektion, jeg var heldig at finde i arkivet. Men butikken har faktisk også fået en ny kategori, som jeg især tænker, at mine mere genbrugsnørdede læsere vil nyde.

De har nemlig etableret det, de kalder Preloved, hvor man som kunde kan indlevere sine tidligere Schulz by Crowd-køb til videresalg – f.eks. hvis det ikke længere passer eller man står midt i et stilskifte, og har brug for at prøve noget andet. Ved indlevering til genbrug i butikken får man et gavekort på 200 kr. til butikken, og tøjets videresalgspris er også i det prisleje afhængigt af stand og style. Og formålet med Preloved er på ingen måde mersalg – til gengæld er det en oplagt måde at gøre noget af tøjet mere prismæssigt tilgængeligt, samtidigt med at de kan tage udvidet ansvar for det tøj, de producerer – selv i brugsfasen.

Bagom

Som du måske kan mærke, har vi kun knapt ridset overfladen, for der sker utroligt mange fine ting hos Schulz by Crowd. Men til slut vil jeg egentligt bare knytte et par ord til de to skønne kvinder bag brandet. Marie, der er Founder og CEO, og Jennie, der er Head of Production & Sustainability, er nemlig en fryd uden lige. Der er nærmest ikke grænser for, hvordan snakken kan gå, når vi ses, og jeg ved, at de værdimæssigt repræsenterer det paradigmeskifte, jeg gerne så, at hele branchen gennemgik. For de sætter altså people (og planet) over profit. Og nu – vil jeg faktisk bare sende dig i deres retning. Og håbe, at du vil finde deres mission mindst ligeså skøn, som jeg gør.